Evropa je insekte već uvela u ishranu, a kada ćemo mi početi da ih jedemo

  • Bez autora
  • Feb 21 2023
  • 458 pregleda

Kućni cvrčak i larva crva brašnara novi su insekti na listi dozvoljenih namirnica u ishrani na teritoriji Evropske unije. Na meniju su već i jedna vrsta skakavca i žute bube prašnare. Ipak, određena istraživanja pokazuju da je samo 10 odsto građana spremno da meso zameni hamburgerima od insekata.

Evropska unija početkom godine odobrila je prodaju kućnih zrikavaca i larvi buba brašnara za ljudsku ishranu. Još osam vrsta insekata čeka na odobrenje.

Kao i kod bilo koje druge namirnice namenjene za ishranu ljudi, i ovde postoji niz bezbednosnih provera i po pitanju kvaliteta i kvantiteta, energetskog sastava i uopšte sastava proizvoda.

Insekti su specifični jer se prema koristima koje možemo imati od konzumiranja mogu porediti i sa namirnicama biljnog i životinjskog porekla i to po energetskim vrednostima, po sadržaju belančevina, masti, ugljenih hidrata, pa čak i vitamina.

„Veliki udeo belančevina imaju – od 62 do 82 procenta, što je više nego pojedine namirnice životinjskog porekla. Imaju dobre masti – od 10 do 30 odsto dobrih masti, za razliku od onih životinjskih. Lako su probavljivi – od 77 do 96 odsto se lakše vare nego meso“, objašnjava nutricionistkinja.

Zamena za meso
Prema njenim rečima, ključ je u balansiranoj ishrani, a da su insekti jedna vrsta zamene za meso.

„Kod nas su u porastu hronične nezarazne bolesti koje su uslovljene nepravilnom ishranom i baš konzumacijom veće količine mesa i masnoća. Ovo je dobra zamena za meso koja se može dodavati u meso kao i soja za pravljenje burgera, ali se može dodavati i u hleb, konditorske proizvode, pivo...“, navela je Ćirićeva.

Postoje protokoli za količinu koju je bezbedno uneti u organizam na osnovu uzrasta. Takođe, insekti mogu da izazovu alergijske reakcije, pa se onima koji imaju alergiju na morske plodove ne preporučuje konzumiranje.

Hoćemo li ikada prihvatiti insekte kao hranu?
U pojedinim evropskim zemljama već se mogu kupiti sveži, smrznuti, sušeni insekti, kao i brašno i drugi proizvodi od njih.

Istraživanja pokazuju da je kod nas samo 10 odsto građana spremno da insekte uvrsti u ishranu.

„Kad kažemo insekti, to nije primamljivo. Mi nismo navikli, to nije naša tradicionalna ishrana, ali s obzirom na to da sve napreduje, već smo malo otvoreniji i za neke druge tipove nekonvencionalne ishrane – hrono ishrana, detoksikacija. Možda vremenom dozvolimo sebi da probamo“, zaključila je Sanja Ćirić. 

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar